Anslut dig till vårt nätverk!

Tanke ledare

AI-fördelen: omforma lojalitetsprogram och kundsegmentering

mm

publicerade

 on

Oavsett om det är online eller i en butik, är konsumenter vana vid att bli uppmanade att gå med i lojalitetsprogram när de gör ett köp. Det är en del av shoppingupplevelsen som folk har kommit att förvänta sig, men mekaniken bakom dessa program är inte alltid uppenbara. De flesta lojalitetsprogram följer samma formel – du registrerar dig och får samma belöningar och erbjudanden som alla (eller de flesta) andra lojalitetsprogrammedlemmar. För varumärken som strukturerar sina lojalitetsprogram på detta sätt som passar alla, löses majoriteten av belöningarna aldrig in, vilket minskar företagens avkastning på investeringar.

När det gäller att bygga lojalitet och få återkommande kunder är personalisering nyckeln. Mer än så är bra anpassning nyckeln. Lojaliteten ökar 1.5 gånger när varumärken använder personalisering för att möta kundernas behov, men 50 % av konsumenterna anser att personalisering ofta är utanför målet.

Det bästa sättet att anpassa lojalitetsprogram och sticka ut? Genom att implementera AI och integrera det i alla stadier av kundresan. Med optimerad AI kan restauranger, e-handel och detaljhandelsvarumärken höja programmen genom personalisering och segmentering, vilket leder till högre belöningsinlösenfrekvens och mer engagerade kunder.

Fixa segmentering och koppla kunddata

Nyckeln till alla typer av varumärkesmarknadsföring och lojalitet är effektiv segmentering. I de flesta fall segmenterar varumärken kunder efter egenskaper som ålder, geografisk plats, inkomst etc., med hjälp av dessa datapunkter för att informera marknadsföring. Och ofta baseras segmenteringen bara på en av dessa faktorer.

AI hjälper företag att förutsäga kundernas preferenser och beteendemönster utanför bara de klassiska demografiska kategorierna, och föreslår de mest relevanta kampanjerna att köra (och till vilka kunder). Dessutom finns det ingen begränsning på hur många variabler du kan använda för segmentering – vilket gör att marknadsförare kan differentiera grupper i hundratals unika undergrupper. Varje kund kan i slutändan vara sitt eget segment och som ett resultat få en optimal upplevelse och belöning som är vettig för deras egna preferenser. Om en kund ofta köper en viss produkt kan AI rekommendera kampanjer relaterade till den kategorin, vilket ökar sannolikheten för engagemang och inlösen.

Om ett kaffemärke vill öka försäljningen på eftermiddagen, kan de driva på att köpa en, få en efter 2-kampanj till lojalitetsmedlemmar i en viss ålder. Även om detta kan resultera i vissa belöningsinlösen, är det här tillvägagångssättet inte riktigt personligt och kommer inte att ändra beteenden, eller uppmuntra till ytterligare eftermiddagskaffe. Segmentering kan inte bara göra det möjligt för företag att ge dig något som de redan vet att du gillar, utan också göra förutsägelser om nya produkter som du kanske gillar baserat på tidigare preferenser – fördelaktigt för både konsumenten och företaget.

AI tillåter företag att sammanställa stora mängder kunddata från flera kanaler (till exempel personliga köp, onlineshopping och engagemang i sociala medier) och sedan analysera och aktivera personliga kampanjer. Så istället för att skicka en BOGO-kampanj till alla kunder efter kl. 2 kan samma kafé rikta in sig på kunder som är mer benägna att lösa in.

Bygga upp skalbarhet och anpassningsförmåga till belöningar

Med plug-and-play-belöningsprogram blir det ofta en nedgång i deltagande och belöningsinlösen efter den första belöningen eftersom dessa program saknar anpassning och är repetitiva. Föreställ dig att ha ett belöningsprogram som anpassas och utvecklas med varje kundinteraktion. Det är här AI kan spela en transformerande roll.

Med AI kan varumärken skapa skalbara lojalitetsprogram som inte bara är skräddarsydda för enskilda kunder, utan också är anpassningsbara över tid. Detta tillför stort värde för varumärken eftersom en kampanj som resulterar i stora försäljningar en dag inte garanterat kommer att fungera bra i framtiden – säsongsvariationer, kundtrender, nya alternativ kan alla påverka kundernas beteende. Ett lojalitetsprogram med integrerad AI kan kontinuerligt lära sig och förfina vilka kampanjer som är mest effektiva genom att analysera inlösenfrekvens, kundköphistorik, surfbeteende och demografisk data. Genom att utnyttja insikter baserade på dessa mätvärden kan varumärkeslojalitetsprogram automatiskt skräddarsy och skicka personliga kampanjer till rätt kunder – och lika viktigt, de kan göra det vid rätt tidpunkt.

Genom att integrera AI i lojalitetsprogram kan varumärken i slutändan skapa dynamiska, personliga upplevelser som främjar djupare kundengagemang och lojalitet, vilket säkerställer att deras investeringar i dessa program ger högsta möjliga avkastning.

Matt Smolin är medgrundare och VD för Hänga, ett företag som bygger framtiden för lojalitet och medlemskap för varumärken. Innan detta var han med och grundade och fungerade som VD för Headliner. Innan han arbetade inom teknik, arbetade Matt inom finans, som Private Equity & Venture Capital Research Analyst på Hall Capital Partners LLC och i olika handelsroller på Group One Trading, LP, UBS Investment Bank och Gelber Group LLC. Matt Smolin gick på Texas McCombs School of Business, där han tog en Bachelor of Business Administration (BBA) examen i finans.