Povežite se z nami

Umetna inteligenca

Razkrivanje nevronskih vzorcev: preboj pri napovedovanju izidov e-športnih tekem

mm
Posodobljeno on

V prelomnem odkritju, NTT Corporation, vodilno globalno tehnološko podjetje, ki ponuja storitve potrošnikom in podjetjem kot mobilni operater, ponudnik infrastrukture, omrežij, aplikacij in svetovanja, je identificiralo vzorci nevronskih oscilacij ki so tesno povezani z rezultati športne tekme, s čimer se doseže približno 80-odstotna natančnost napovedi. Ta inovativna raziskava označuje pomemben napredek pri razumevanju vloge možganov pri tekmovalni uspešnosti in odpira nove poti za individualizirano mentalno kondicioniranje.

Ključne ugotovitve:

  • Vzorci v EEG pred tekmo, povezani z rezultati: Ugotovljeno je bilo, da so specifična nevronska nihanja močno povezana z rezultati ujemanja.
  • Visoka natančnost pri napovedovanju izidov tekem: Vključno z napovedjo motenj je raziskava dosegla 80-odstotno stopnjo točnosti.
  • Potencial za prilagojeno mentalno kondicioniranje: Vpogled v vzorce nevronskih oscilacij je mogoče uporabiti za optimizacijo stanja možganov za izboljšano delovanje.

Slika: EEG pred krogom je v korelaciji z rezultati dvobojev v borilni videoigri.

Raziskovalno potovanje

NTT-jevi Laboratoriji za komunikacijsko znanost se že dolgo osredotočajo na to, kako možgani uravnavajo um in telo, da izboljšajo individualne sposobnosti. Še posebej si športniki prizadevajo doseči optimalno mentalno stanje pod tekmovalnim pritiskom, kar je znano kot praksa duševno kondicioniranje. Kljub napredku v športni analitiki je natančno napovedovanje izidov »tekem podobnega nivoja« ali »pretresov« ostalo nedosegljivo.

Preboj v e-športu

Z osredotočanjem na borbeno videoigro v e-športu so raziskovalci lahko opazovali in analizirali možganska stanja igralcev med tekmami z uporabo elektroencefalografija (EEG). Ta metoda je omogočila identifikacijo vzorcev možganske aktivnosti pred tekmo, ki so močno povezani z zmago ali porazom. E-šport, hitro rastoče področje, ponuja edinstveno priložnost za preučevanje teh možganskih vzorcev zaradi poudarka na mentalnih spretnostih namesto na fizičnih.

Odkrivanje vzorcev možganske aktivnosti

Študija je merila nevronska nihanja kvalificiranih igralcev e-športa med resničnimi tekmovalnimi pogoji. Rezultati so pokazali, da so se levo frontalno nihanje gama, povezano s strateškim odločanjem, in levo frontalno alfa nihanje, povezano s čustvenim nadzorom, znatno povečalo v zmagovalnih tekmah. Te ugotovitve poudarjajo ključno vlogo možganov pri določanju tekmovalnih rezultatov in kažejo, da lahko določena živčna stanja napovedujejo uspeh.

Napovedovanje izidov tekem z visoko natančnostjo

Modeli strojnega učenja, usposobljeni na podatkih EEG pred tekmo, so bili izdelani za napovedovanje rezultatov tekem. Ti modeli so dosegli 80-odstotno stopnjo natančnosti in tako presegli tradicionalne modele, ki temeljijo na preteklih podatkih o ujemanju. Visoka natančnost napovedovanja je bila dosledna tako za tekme na podobni ravni kot za izpade. Ta preboj dokazuje potencial napovedi na podlagi EEG na področjih, kjer tradicionalna analitika podatkov ne uspe.

Posledice za duševno kondicioniranje in izboljšanje zmogljivosti

Ta raziskava ne razkriva le obstoja idealnega stanja možganov v tekmovalnih situacijah, ampak tudi nakazuje, da lahko mentalno kondicioniranje, ki temelji na bioinformacijah, izboljša učinkovitost na različnih področjih, kot so šport, zdravstvo in izobraževanje. Z razumevanjem in optimiziranjem možganskih stanj, povezanih z najvišjo zmogljivostjo, lahko posamezniki izboljšajo svoje rezultate v okoljih z visokim pritiskom.

Aplikacije poleg E-športa

Posledice te raziskave segajo daleč onkraj e-športa. Sposobnost za napovedovanje uspešnosti na podlagi možganske aktivnosti se lahko uporabi za tradicionalne športe, kjer ima mentalna pripravljenost ključno vlogo. V zdravstvu lahko razumevanje možganskih vzorcev, povezanih z optimalno zmogljivostjo, pomaga pri zdravljenju duševnih stanj. V izobraževanju lahko spoznanja iz te raziskave pomagajo razviti tehnike za izboljšanje učne in kognitivne uspešnosti.

Prihodnji raziskovalni napotki

NTT Corporation namerava nadaljevati z raziskovanjem aplikacij nevronskih oscilacijskih vzorcev na različnih področjih. Prihodnje raziskave se bodo osredotočile na izboljšanje modelov napovedi in razširitev njihove uporabe na druga konkurenčna okolja. Poleg tega potencial za prenos veščin prek digitalnega dvojnega računalništva predstavlja vznemirljivo pot za nadaljnje raziskovanje.

Koncept digitalnega dvojčka

O digitalni dvojček koncept vključuje ustvarjanje virtualne predstavitve stanja možganov posameznika, ki se lahko uporablja za prenos veščin in znanja. Z digitalizacijo možganskih stanj strokovnjakov lahko ta tehnologija olajša prenos veščin in usposabljanje na različnih področjih. Ta pristop lahko spremeni način učenja in pridobivanja novih veščin, napredno usposabljanje pa naredi bolj dostopno in učinkovito.

Izboljšanje dobrega počutja z bioinformacijami

NTT Corporation želi izboljšati dobro počutje z uporabo tehnik mentalnega kondicioniranja, ki temeljijo na bioloških informacijah. Z zagotavljanjem povratnih informacij o optimalnem stanju možganov se lahko posamezniki naučijo obvladovati stres in izboljšajo svojo uspešnost na različnih področjih življenja. Ta pristop je usklajen s širšim ciljem izboljšanja duševnega zdravja in kognitivnih funkcij z inovativnimi tehnološkimi rešitvami.

zaključek

Pionirsko delo NTT Corporation pri prepoznavanju nevronskih vzorcev, povezanih z izidi tekem v e-športu, predstavlja pomemben korak naprej tako v nevroznanosti kot v tekmovalnem igranju. Z izkoriščanjem teh spoznanj obstaja potencial za revolucijo mentalnega kondicioniranja in optimizacije delovanja na več področjih. Ko se bodo raziskave nadaljevale, se bodo aplikacije te tehnologije razširile in ponudile nove priložnosti za izboljšanje človeških sposobnosti in dobrega počutja.

Odkritje vzorcev nevronskih oscilacij, povezanih s tekmovalno uspešnostjo, odpira nove možnosti za razumevanje in izboljšanje vloge možganov pri različnih dejavnostih. Z nadaljnjimi raziskavami in razvojem bi te ugotovitve lahko privedle do pomembnega napredka pri duševnem kondicioniranju, prenosu spretnosti in splošni izboljšavi učinkovitosti na številnih področjih.

Ustanovni partner unite.AI in član Forbesov tehnološki svet, Antoine je a futurist ki je navdušen nad prihodnostjo umetne inteligence in robotike.

Je tudi ustanovitelj Securities.io, spletno mesto, ki se osredotoča na vlaganje v prelomno tehnologijo.