Spojte sa s nami

Myšlienkoví vodcovia

Výhoda AI: Prepracovanie vernostných programov a segmentácie zákazníkov

mm

uverejnené

 on

Či už je to online alebo v obchode, spotrebitelia sú zvyknutí, že sú pri nákupe vyzvaní, aby sa zapojili do vernostných programov. Je to súčasť zážitku z nakupovania, ktorý ľudia očakávajú, ale mechanizmus týchto programov nie je vždy zrejmý. Väčšina vernostných programov sa riadi rovnakým vzorcom – zaregistrujete sa a získate rovnaké odmeny a ponuky ako všetci (alebo väčšina) ostatných členov vernostného programu. V prípade značiek, ktoré štruktúrujú svoje vernostné programy týmto univerzálnym spôsobom, väčšina odmien nie je nikdy využitá, čím sa znižuje návratnosť investícií podnikov.

Pri budovaní lojality a získavaní opakovaných zákazníkov je kľúčová personalizácia. Okrem toho je kľúčom dobrá personalizácia. Lojalita sa zvyšuje 1.5-násobne, keď značky používajú personalizáciu na uspokojenie potrieb zákazníkov, ale 50 % spotrebiteľov má pocit, že personalizácia je často mimo cieľ.

Najlepší spôsob, ako prispôsobiť vernostné programy a vyniknúť? Implementáciou AI a jej integráciou vo všetkých fázach cesty zákazníka. Vďaka optimalizovanej AI môžu reštaurácie, elektronický obchod a maloobchodné značky vylepšiť programy prostredníctvom personalizácie a segmentácie, čo povedie k vyššej miere odmeny a zainteresovanejším zákazníkom.

Oprava segmentácie a prepojenie údajov o zákazníkoch

Kľúčom k akémukoľvek typu marketingu a lojality značky je efektívna segmentácia. Vo väčšine prípadov značky segmentujú zákazníkov podľa charakteristík, ako je vek, geografická poloha, príjem atď., pričom tieto údaje využívajú na informovanie o propagácii. A často je segmentácia založená len na jednom z týchto faktorov.

Umelá inteligencia pomáha podnikom predpovedať preferencie a vzorce správania zákazníkov mimo iba klasických demografických kategórií a navrhuje najrelevantnejšie propagačné akcie, ktoré sa majú spustiť (a ktorým zákazníkom). Navyše neexistuje žiadne obmedzenie počtu premenných, ktoré môžete použiť na segmentáciu – čo obchodníkom umožňuje rozlíšiť skupiny do stoviek jedinečných podskupín. Každý zákazník môže byť v konečnom dôsledku svojim vlastným segmentom a v dôsledku toho získať optimálnu skúsenosť a odmenu, ktorá dáva zmysel pre jeho vlastné preferencie. Ak zákazník často nakupuje konkrétny produkt, AI mu môže odporučiť propagačné akcie súvisiace s touto kategóriou, čím sa zvýši pravdepodobnosť zapojenia a spätného odkúpenia.

Ak chce značka kávy zvýšiť popoludňajšie predaje, môže podnietiť kúpu a získať po 2:XNUMX propagáciu pre vernostných členov určitého veku. Aj keď to môže viesť k vyplateniu niektorých odmien, tento prístup nie je skutočne prispôsobený a nezmení správanie ani nepodporí ďalšie popoludňajšie kávy. Segmentácia môže spoločnostiam nielen umožniť, aby vám dali niečo, o čom už vedia, že sa vám páčia, ale aj predpovedať nové produkty, ktoré by sa vám mohli páčiť, na základe minulých preferencií – čo je výhodné pre spotrebiteľa aj pre firmu.

Umelá inteligencia umožňuje spoločnostiam zhromažďovať veľké množstvo údajov o zákazníkoch z viacerých kanálov (napríklad osobné nákupy, online nakupovanie a zapojenie sociálnych médií) a potom analyzovať a aktivovať prispôsobené propagačné akcie. Takže namiesto propagácie BOGO všetkým zákazníkom po 2:XNUMX môže tá istá kaviareň zacieliť na zákazníkov s väčšou pravdepodobnosťou uplatnenia.

Zabudovanie škálovateľnosti a adaptability do odmien

Pri programoch odmeňovania typu plug-and-play často dochádza k poklesu účasti a vyplatenia odmeny po počiatočnej odmene, pretože týmto programom chýba personalizácia a opakujú sa. Predstavte si, že máte program odmeňovania, ktorý sa prispôsobuje a vyvíja s každou interakciou so zákazníkom. Tu môže AI zohrávať transformačnú úlohu.

Vďaka AI môžu značky vytvárať škálovateľné vernostné programy, ktoré nie sú prispôsobené len jednotlivým zákazníkom, ale sú tiež prispôsobiteľné v priebehu času. To pridáva veľkú hodnotu pre značky, pretože propagácia, ktorá jedného dňa vedie k veľkému predaju, nie je zaručená, že bude v budúcnosti fungovať dobre – sezónnosť, zákaznícke trendy, nové možnosti, to všetko môže ovplyvniť správanie zákazníkov. Vernostný program s integrovanou AI sa môže neustále učiť a zdokonaľovať, ktoré propagačné akcie sú najefektívnejšie, pomocou analýzy miery spätného odkúpenia, histórie nákupov zákazníkov, správania pri prehliadaní a demografických údajov. Využitím poznatkov založených na týchto metrikách môžu vernostné programy značky automaticky prispôsobiť a odoslať prispôsobené propagačné akcie tým správnym zákazníkom – a čo je rovnako dôležité, môžu tak urobiť v správnom čase.

V konečnom dôsledku začlenenie AI do vernostných programov umožňuje značkám vytvárať dynamické, personalizované skúsenosti, ktoré podporujú hlbšiu angažovanosť a lojalitu zákazníkov a zabezpečujú, že ich investície do týchto programov prinesú najvyššiu možnú návratnosť.

Matt Smolin je spoluzakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Visieť, spoločnosť, ktorá buduje budúcnosť lojality a členstva pre značky. Predtým spoluzakladal a pôsobil ako generálny riaditeľ spoločnosti Headliner. Predtým, ako začal pracovať v oblasti technológií, Matt pracoval vo financiách ako analytik výskumu súkromného kapitálu a rizikového kapitálu v Hall Capital Partners LLC a na rôznych obchodných pozíciách v Group One Trading, LP, UBS Investment Bank a Gelber Group LLC. Matt Smolin navštevoval Texas McCombs School of Business, kde získal titul Bachelor of Business Administration (BBA) v odbore financie.