Повежите се са нама

Вође мисли

Прихватање вештачке интелигенције: Холивудски пут у нову еру

mm

објављен

 on

У Холивуду, где се стварају снови и рађају легенде, појављује се нова сила која обећава да ће редефинисати пејзаж индустрије забаве, генеративна вештачка интелигенција. Питање о коме сви размишљају не би требало да буде толико о томе послови које АИ може заменити, или свакодневним задацима у којима ће ГенАИ помоћи, већ о трансформативном потенцијалу који има за нашу индустрију. Ова трансформација, била добродошла или не, је неизбежна. Хајде да га разбијемо тако што ћемо разбити неке митове и разумети могућности које вештачка интелигенција доноси у светску престоницу забаве.

Разбијање митова: АИ није Терминатор

Лако је бити ухваћен у драматичне наративе које је сам Холивуд створио о вештачкој интелигенцији — визије разумних робота који преузимају свет, инспирисани блокбастерима попут „Терминатора“. Али хајде да се приземљимо у стварности. АИ, у својој сржи, је математика и код. То је алат, створен од стране људи, за решавање сложених проблема. Многи проблеми са садржајем са којима се суочава Холивуд потичу од наслеђених технологија и наслеђеног размишљања. Да би се решили проблеми у Холивуду, ово значи да се вештачка интелигенција користи за решавање изазова на начине које никада раније нисмо могли да замислимо.

Постављање правих питања

Уместо да се фиксирамо на то да ли ће вештачка интелигенција преузети наше послове, требало би да се запитамо: Шта АИ може учинити за нашу индустрију? Који су позитивни утицаји? АИ има потенцијал да револуционише Холивуд на исти начин на који је интернет учинио 90-их. Оно је значајно колико и појава стримовања видеа и трансформативно као и свака технолошка иновација којој смо сведоци.

Неизбежна трансформација

АИ није само пролазни тренд; то је незаустављив талас промена. Компаније које се баве садржајем које прихватају вештачку интелигенцију подићи ће овај талас до нових висина, док ће оне које се опиру бити остављене, трошећи превише на складиштење садржаја и свакодневне задатке како би се такмичили у пејзажу који се брзо развија. Размислите о томе како пеер-то-пеер музичка индустрија почела је почетком 2000-их. Било је потребно само неколико година тужби пре него што је компанија револуционирала легалну дигиталну музику и учинила је лако доступном преко иПод-а. Брзо напред до тога како данас конзумирамо музику – дигитално на платформама за стриминг. АИ представља сличну раскрсницу и морамо одлучити да ли да је усвојимо или ризикујемо да застари.

Добро против лоше: Битка за АИ

Свака нова технологија са собом носи битку између добрих и лоших глумаца. У раним данима интернета и дигиталне музике доминирала је пиратерија и кршење ауторских права, јер су лоши актери искоришћавали технологију за своју корист. Све време, музичка индустрија је била усредсређена на тужбу свих да се покоре, уместо да тражи решења која се баве променљивом потражњом потрошача. Тек касније су се појавиле легитимне платформе попут Спотифи-а и Аппле Мусиц-а, које су преобликовале музичку индустрију легалним решењима прилагођеним корисницима. АИ ће следити сличан пут. Ако Холивуд не преузме активну улогу у обликовању будућности вештачке интелигенције, ризикујемо да оставимо отворена врата лошим актерима да искористе технологију, генеришући неовлашћени садржај и кршећи интелектуалну својину.

С друге стране, прихватање вештачке интелигенције омогућава нашој индустрији да искористи свој потенцијал за добро. Можемо да користимо АИ за заштиту наше интелектуалне својине (ИП), креирајте иновативан садржај и развијајте нове пословне моделе. Да бисмо то постигли, потребна су нам напредна софтверска решења која нам помажу да ефикасно управљамо и користимо вештачку интелигенцију. Овај проактивни приступ ће осигурати да Холивуд остане на челу технолошких иновација – место по коме Холивуд није био познат у прошлости.

Неспремност Холивуда да се промени

Холивуд је, историјски гледано, био спор у усвајању нових технологија. Почетком 2000-их музичка индустрија се опире дигиталној трансформацији, да би је претекли технолошки гиганти који су искористили нови дигитални пејзаж. Исти отпор је очигледан када су застарели медији почели да стварају таласе у стримингу, а сада и са невољношћу да у потпуности прихвате АИ. Међутим, технологија ће превладати, а Холивуд ће потрошити милијарде покушавајући да тужи свој излаз из ове трансформације. Индустрије забаве, садржаја и видеа морају се удружити како би обликовале будућност АИ, осигуравајући да се она користи у нашу корист.

Искористите могућности помоћу вештачке интелигенције

АИ нуди бројне могућности за Холивуд, посебно у областима као што су локализација, управљање метаподацима и креирање садржаја. Коришћењем вештачке интелигенције можемо да поједноставимо процесе, смањимо трошкове и побољшамо квалитет нашег резултата. На пример, вештачка интелигенција може да аутоматизује процес локализације, обезбеђујући тачне преводе и титлове, чиме ефикасније допире до глобалне публике. Управљање метаподацима постаје прецизније и свеобухватније, омогућавајући бољу организацију и откривање садржаја.

АИ ће револуционисати начин на који креирамо и дистрибуирамо садржај. Замислите аналитику вођену вештачком интелигенцијом која предвиђа преференције публике, омогућавајући студијима да производе садржај који дубље одјекује гледаоцима. АИ такође може да оптимизује маркетиншке стратегије, обезбеђујући да промотивни напори буду циљани и ефикасни, и да побољша њихов УКС за свеукупно боље искуство за гледаоце.

Револуција која је потребна Холивуду

Холивудски руководиоци морају препознати да је АИ револуција, а не само још једно средство. Ова револуција захтева промену начина размишљања са традиционалних погледа на благајне ка прихватању нових облика потрошње садржаја. Начин на који људи конзумирају медије се драстично променио, али се многи руководиоци нису томе прилагодили. Држање застарелих модела само ће довести до пропуштених прилика и пословних неуспеха. Сви се сећамо шта се догодило Блоцкбустеру.

Позив на акцију

Холивуд не само да мора да прихвати генеративну вештачку интелигенцију, већ и да предводи у њеном развоју и примени. Ово захтева сарадњу широм индустрије како би се осигурало да се АИ користи етички и ефикасно. Преузимањем контроле над интеграцијом вештачке интелигенције у наше токове рада, можемо спречити злоупотребу и искористити њен пуни потенцијал за производњу садржаја вишег квалитета. То значи развој робусних софтверских решења која помажу у управљању процесима вођеним вештачком интелигенцијом, осигуравајући да су наши подаци безбедни, а наш садржај заштићен.

Индустрија забаве мора да инвестира у АИ технологије које побољшавају креативност и оперативну ефикасност. Ово укључује усвајање вештачке интелигенције за задатке као што су аутоматизовано уређивање, специјални ефекти, па чак и помоћ при писању скрипте. Такви алати могу повећати људску креативност, омогућавајући уметницима и креаторима да се усредсреде на оно што најбоље раде – причајући убедљиве приче.

Будућност је сада

Док стојимо на прагу ове нове ере, избор је јасан: прихватити вештачку интелигенцију и трансформисати Холивуд или се одупрети и ризиковати ирелевантност. Предности вештачке интелигенције за индустрију садржаја су огромне, а индустрија мора да делује брзо како би интегрисала ове технологије у наше токове рада. Баш као што су интернет, дигитална музика и стриминг постали саставни део наших живота, вештачка интелигенција ће ускоро постати незаобилазан део индустрије забаве.

Проактивним обликовањем будућности АИ у забави, осигуравамо да се ГенАИ користи за добро. Ми стварамо будућност у којој АИ побољшава креативност, штити ИП и покреће иновације. Холивудски руководиоци би требало да буду ти који предводе ову оптужбу, постављајући преседан за друге индустрије.

АИ није непријатељ; то је савезник који ће покренути светску престоницу забаве у њено следеће златно доба. Зајашимо талас иновација и водимо нашу индустрију у технолошки напреднију будућност. Револуција је ту, а Холивуд мора да буде у првом плану, обликујући наратив и искориштавајући могућности које АИ пружа.

Дан Гоман је оснивач и извршни директор Ателиере Цреативе Тецхнологиес, пионирска компанија за ланац набавке медија заснована на облаку која омогућава медијским предузећима и креаторима садржаја да допру до публике широм света. Препознајући скори прелазак са традиционалног емитовања на дигитално, Дан је предвидео неопходност индустрије да премести цео ланац снабдевања медијима у облак како би остао конкурентан у дигиталној ери којом доминирају технолошке компаније

Он је предводио тим високо квалификованих стручњака за софтвер да развију платформу за ланац снабдевања медијима засновану на СааС-у, дизајнирану за имплементацију по принципу кључ у руке и оперативну у року од неколико дана, без потребе за значајним капиталним издацима. Ова иницијатива је резултирала Ателиере Цоннецт, платформом која управља ланцем снабдевања медијима од концепта до потрошача, значајно смањујући трошкове за власнике садржаја и побољшавајући глобалну монетизацију садржаја. Уз Ателиере Цоннецт, власници садржаја сада могу да уновче свој садржај на било којој платформи једним кликом, пошто интелигентна аутоматизација и беспрекорна интеграција са било којом глобалном платформом садржаја елиминишу традиционалне баријере у погледу трошкова и времена.

Под Дановим вођством, Ателиере наставља да помера оквире са својом најновијом платформом за ланац снабдевања медијима коју покреће Ген АИ. Нова генерација Ателиере Цоннецт-а користи софистициране машине Ген АИ које се непрестано уче како би одговорила на изазове индустрије. Посебно, платформа сада може да анализира потражњу за садржајем потрошача и да власницима садржаја предложи оптималне стратегије монетизације. Такође аутоматизује програмирање и дистрибуцију брзих канала на основу података потрошача. Основа платформе већ укључује вештачку интелигенцију преко сопствене ФрамеДНА™ технологије, коју користе индустријски гиганти као што су Лионсгате, МГМ, Ворлд Покер Тоур® и други велики студији за садржај. Ова технологија значајно смањује трошкове АВС складиштења тако што идентификује и елиминише сувишан садржај, нудећи значајне уштеде трошкова и оперативну ефикасност.