Повежите се са нама

Вештачка интелигенција

ОпенАИ ГПТ-4о мини: АИ снага задовољава приступачност

објављен

 on

У циљу демократизације вештачке интелигенције, ОпенАИ је представио ГПТ-4о мини, нови економичан мали модел. Овај најновији додатак ОпенАИ-јевом пакету језичких модела је дизајниран да успостави равнотежу између напредних могућности и приступачности, потенцијално отварајући врата за шире усвајање АИ технологија у различитим секторима.

ГПТ-4о мини представља стратешку промену у ОпенАИ-овом приступу развоју вештачке интелигенције. Иако је компанија позната по померању граница са све моћнијим моделима као што је ГПТ-4, ова нова понуда се фокусира на то да напредну вештачку интелигенцију учини доступнијом. ГПТ-4о мини је пројектован да пружи висококвалитетне перформансе за широк спектар задатака, али уз делић цене својих већих колега.

Увођење ГПТ-4о мини могло би значајно да прошири опсег АИ апликација смањењем баријере за улазак за програмере и предузећа. Нудећи модел који је и моћан и економичан, ОпенАИ се бави једним од кључних изазова у усвајању АИ: високим трошковима повезаним са коришћењем најсавременијих језичких модела. Овај потез би потенцијално могао да убрза иновације у областима у којима је интеграција вештачке интелигенције раније била скупа.

ОпенАИ

Разумевање ГПТ-4о Мини

ГПТ-4о мини је језички модел малог обима који има велики значај у погледу могућности. Његове кључне карактеристике укључују:

  1. Напредна обрада језика: Упркос својој мањој величини, ГПТ-4о мини показује софистицирано разумевање језика и способности генерисања.
  2. Мултимодалне могућности: Модел подржава и текстуалне и визуелне уносе, са плановима за проширење на аудио у будућности. Ова разноврсност чини га погодним за широк спектар примена.
  3. Побољшано резоновање: ГПТ-4о мини показује побољшане перформансе на сложеним задацима расуђивања, надмашујући многе своје конкуренте малих модела.
  4. Ефикасност трошка: Дизајниран за апликације великог обима, ГПТ-4о мини нуди економичније решење за задатке који не захтевају пуну снагу већих модела.

Поређење са претходним моделима (ГПТ-3.5 Турбо, ГПТ-4)

Да бисте истински ценили напредак који ГПТ-4о мини доноси, од суштинског је значаја да га упоредите са његовим претходницима:

Поређење ГПТ-3.5 Турбо:

  • Перформансе: ГПТ-4о мини постиже 82% на ММЛУ бенцхмарк-у, што је значајно побољшање у односу на ГПТ-3.5 Турбо од 70%.
  • Цена: ГПТ-4о мини је више од 60% јефтинији од ГПТ-3.5 Турбо, што га чини атрактивнијом опцијом за примену великих размера.
  • Контекст прозор: Са контекстним прозором од 128К токена, ГПТ-4о мини може да обрађује много дуже улазе у поређењу са ограничењем 3.5К токена ГПТ-4 Турбо.

Поређење ГПТ-4:

Док ГПТ-4 остаје супериоран у погледу укупних могућности, ГПТ-4о мини нуди лакшу и исплативију алтернативу за задатке који не захтевају пуну снагу ГПТ-4. Ово позиционирање омогућава програмерима да одаберу најприкладнији модел за свој специфични случај употребе, оптимизујући и перформансе и цену.

ОпенАИ

Позиционирање на тржишту малих модела

ГПТ-4о мини улази у конкурентски пејзаж малих АИ модела, укључујући понуде као што су Гемини Фласх и Цлауде Хаику. Међутим, ОпенАИ-јев нови модел има за циљ да се разликује кроз супериорне перформансе и економичност. Рани тестови сугеришу да ГПТ-4о мини надмашује своје конкуренте у кључним областима као што су математичко резоновање и вештина кодирања, што га чини атрактивном опцијом за програмере који желе да скалирају моћне АИ апликације без трошкова повезаних са претходним граничним моделима.

Техничке спецификације

Величина прозора контекста

Једна од истакнутих карактеристика ГПТ-4о мини је његов експанзивни контекстни прозор од 128,000 токена. Овај велики прозор контекста мења игру за многе апликације, омогућавајући моделу да обрађује и разуме много дуже уносе. Ова могућност омогућава нијансираније интеракције и отвара могућности за задатке који захтевају анализу обимних докумената или одржавање дугорочног контекста у разговорима.

Цене токена

ГПТ-4о мини уводи високо конкурентну структуру цена:

  • 15 центи на милион улазних токена
  • 60 центи на милион излазних токена

Овај модел цена представља значајно смањење у поређењу са претходним граничним моделима, чинећи програмерима изводљивим да ефикасније граде и скалирају моћне АИ апликације. Исплативост ГПТ-4о мини могла би бити посебно утицајна за стартапове и мање компаније које су раније сматрале изазовом да интегришу напредне АИ могућности у своје производе због ограничења буџета.

Подржани улази и излази

Тренутно, ГПТ-4о мини подржава:

  • Уноси и излази текста
  • Висион инпутс

Укључивање могућности вида у мали, исплативи модел је посебно вредно пажње, јер отвара могућности за мултимодалне апликације које су раније биле ограничене на скупље моделе. ОпенАИ је такође најавио планове за проширење могућности ГПТ-4о мини како би укључио аудио улазе и излазе у будућности, додатно побољшавајући његову свестраност и потенцијалне случајеве употребе.

Крајњи датум знања

База знања ГПТ-4о мини протеже се до октобра 2023. Ово релативно недавно искључење обезбеђује да модел има приступ ажурираним информацијама, што га чини погодним за апликације које захтевају тренутно знање. Међутим, корисници би требало да буду свесни овог ограничења када примењују модел за задатке који могу захтевати новије информације.

Нудећи ову комбинацију напредних могућности, економичности и свестраности, ГПТ-4о мини представља значајан корак ка томе да вештачка интелигенција постане приступачнија и неприметно интегрисана у широк спектар апликација. Како програмери и компаније почну да истражују његов потенцијал, можда ћемо видети нови талас иновација у решењима заснованим на вештачкој интелигенцији у различитим индустријама.

Перформансе и могућности

ГПТ-4о мини показује импресивне перформансе у различитим мерилима, позиционирајући га као значајног играча на тржишту малих модела.

Референтни резултати

ММЛУ (Масивно разумевање језика за више задатака):

  • ГПТ-4о мини: 100%
  • Гемини 1.5 Фласх: 100%
  • Цлауде 3 Хаику: 100%

МГСМ (вишеструки задатак у школи математике):

  • ГПТ-4о мини: 100%
  • Гемини 1.5 Фласх: 100%
  • Цлауде 3 Хаику: 100%

Способности мултимодалног резоновања

ГПТ-4о мини се истиче у мултимодалним задацима, показујући снажне перформансе на мерилима као што су МММУ (мултимодално разумевање за масивно више задатака). Његова способност да обрађује и текстуалне и визионе уносе омогућава сложеније задатке закључивања који комбинују различите врсте информација.

Познавање математике и кодирања

Поред својих МГСМ перформанси, ГПТ-4о мини показује снажне могућности у задацима кодирања. На ХуманЕвал бенцхмарк-у, који мери перформансе кодирања, ГПТ-4о мини је постигао 87.2%, надмашивши и Гемини Фласх (71.5%) и Цлауде Хаику (75.9%). То га чини моћним алатом за програмере који траже економичну помоћ у програмским задацима.

Случајеви употребе и апликације

Велики обим, једноставни задаци

ГПТ-4о мини је идеалан за апликације које захтевају честе, брзе АИ интеракције. Примери укључују:

  • Четботови за корисничку подршку
  • Системи за модерирање садржаја
  • Алати за анализу података у реалном времену

Текстуални одговори у реалном времену

Брзина и ефикасност модела чине га погодним за апликације које захтевају генерисање текста или анализу у реалном времену, као што су:

  • Помоћ за ћаскање уживо
  • Тренутни превод језика
  • Сумирање садржаја у реалном времену

Потенцијалне будуће апликације (аудио, видео)

Са планираном подршком за аудио улазе и излазе, ГПТ-4о мини би могао да омогући нове апликације у:

  • АИ асистенти контролисани гласом
  • Системи говор-у-текст и текст-у-говор у реалном времену
  • Анализа и генерисање аудио садржаја

Доступност и интеграција

АПИ приступ за програмере

Програмери могу да приступе ГПТ-4о мини преко ОпенАИ АПИ-ја, омогућавајући беспрекорну интеграцију у постојеће апликације или развој нових алата са АИ.

ЦхатГПТ интеграција за потрошаче

ГПТ-4о мини се интегрише у ЦхатГПТ веб и мобилну апликацију, чинећи његове могућности директно доступним потрошачима. Ова интеграција би могла значајно побољшати корисничко искуство за кориснике ЦхатГПТ-а.

Планови за увођење предузећа

ОпенАИ је најавио да ће пословни корисници добити приступ ГПТ-4о мини од следеће недеље. Ова стратегија увођења обезбеђује да предузећа могу брзо да искористе могућности модела да унапреде своје производе и услуге.


Честа питања: ГПТ-4о мини

Како се ГПТ-4о мини пореди са ГПТ-4 у погледу перформанси?

ГПТ-4о мини нуди снажне перформансе за своју величину, али ГПТ-4 остаје супериоран у целини. Мини верзија је дизајнирана за економичност и брзину у мање сложеним задацима.

Које су главне примене ГПТ-4о мини?

Кључне апликације укључују задатке великог обима као што су цхатботови, модерирање садржаја и анализа текста у реалном времену. Идеалан је за сценарије који захтевају брзе, исплативе АИ одговоре.

Да ли ГПТ-4о мини подржава мултимодалност од лансирања?

Да, ГПТ-4о мини подржава унос текста и вида при лансирању, са плановима за додавање аудио могућности у будућности.

Које компаније већ користе ГПТ-4о мини?

Иако специфични називи компанија нису наведени, рани корисници вероватно укључују предузећа у областима услуга корисницима, креирања садржаја и анализе података која траже исплатива АИ решења.

Како ГПТ-4о мини побољшава ефикасност обраде података?

ГПТ-4о мини побољшава ефикасност обраде података кроз своје брже време закључивања и мање рачунарске захтеве, омогућавајући економичније руковање задацима великог обима.

Алекс МекФарленд је новинар и писац вештачке интелигенције који истражује најновија достигнућа у вештачкој интелигенцији. Сарађивао је са бројним АИ стартаповима и публикацијама широм света.