Susisiekti su mumis

Reguliavimas

Meta sustabdo generacines AI funkcijas Brazilijoje esant reguliavimo slėgiui

Atnaujinta on

Vykdydama reikšmingą plėtrą, „Meta“ paskelbė, kad Brazilijoje sustabdo savo generuojamųjų dirbtinio intelekto funkcijas. Šis sprendimas, paskelbtas 18 m. liepos 2024 d., priimtas po to naujausi reguliavimo veiksmai Brazilijos nacionalinė duomenų apsaugos institucija (ANPD). Didėja įtampa tarp technologinių naujovių ir duomenų privatumo problemų, ypač besivystančiose rinkose.

Reguliavimo konfliktas ir pasaulinis kontekstas

Pirmasis pranešė "Reuters", „Meta“ sprendimas sustabdyti generuojamųjų AI įrankių naudojimą Brazilijoje yra tiesioginis atsakas į reguliavimo aplinką, kurią suformavo pastarieji ANPD veiksmai. Anksčiau šį mėnesį ANPD uždraudė Meta planus naudoti Brazilijos naudotojų duomenis dirbtinio intelekto mokymams, remdamasi privatumo problemomis. Šis pradinis sprendimas padėjo pagrindą dabartiniam generatyvinių AI funkcijų sustabdymui.

Bendrovės atstovas spaudai patvirtino sprendimą, sakydamas: „Nusprendėme laikinai sustabdyti genAI funkcijas, kurios anksčiau buvo Brazilijoje, kol bendradarbiaujame su ANPD, kad išspręstume jų klausimus apie genAI“. Šis sustabdymas turi įtakos AI varomiems įrankiams, kurie jau veikė šalyje, o tai žymi reikšmingą žingsnį atgal siekiant „Meta“ dirbtinio intelekto ambicijų regione.

„Meta“ ir Brazilijos reguliavimo institucijų susidūrimas nevyksta atskirai. Panašūs iššūkiai iškilo ir kitose pasaulio dalyse, ypač Europos Sąjungoje. Gegužės mėnesį „Meta“ turėjo pristabdyti planus mokyti dirbtinio intelekto modelius naudojant Europos vartotojų duomenis, nes Airijos duomenų apsaugos komisija atsisakė. Šios lygiagrečios situacijos pabrėžia visuotinį diskusijų apie AI plėtrą ir duomenų privatumą pobūdį.

Tačiau reguliavimo kraštovaizdis skirtinguose regionuose labai skiriasi. Priešingai nei Brazilijoje ir ES, Jungtinėse Valstijose šiuo metu trūksta išsamių nacionalinių teisės aktų, saugančių privatumą internete. Šis skirtumas leido „Meta“ tęsti savo dirbtinio intelekto mokymo planus naudojant JAV naudotojų duomenis, pabrėžiant sudėtingą pasaulinę aplinką, kurią technologijų įmonės turi naršyti.

Negalima pervertinti Brazilijos, kaip „Meta“ rinkos, reikšmės. Vien tik „Facebook“ skaičiuoja maždaug 102 milijonus aktyvių vartotojų šalyje, todėl generatyvių dirbtinio intelekto funkcijų sustabdymas įmonei yra didelis nuosmukis. Dėl šios didelės vartotojų bazės Brazilija tampa pagrindiniu mūšio lauku dėl AI plėtros ir duomenų apsaugos politikos ateities.

Sustabdymo poveikis ir pasekmės

„Meta“ generatyvių AI funkcijų sustabdymas Brazilijoje turi tiesioginių ir toli siekiančių pasekmių. Naudotojams, kurie buvo pripratę prie dirbtinio intelekto įrankių tokiose platformose kaip „Facebook“ ir „Instagram“, šios paslaugos dabar nebus pasiekiamos. Šis staigus pokytis gali paveikti naudotojų patirtį ir įsitraukimą, o tai gali turėti įtakos Meta pozicijai Brazilijos rinkoje.

Platesnėje Brazilijos technologijų ekosistemoje ši pakaba gali turėti vėsinantį poveikį dirbtinio intelekto vystymuisi. Kitos įmonės gali nedrąsiai diegti panašias technologijas, bijodamos reguliavimo atmetimo. Dėl šios situacijos gali atsirasti technologijų atotrūkis tarp Brazilijos ir šalių, kuriose taikoma leistinesnė AI politika, o tai gali trukdyti naujovėms ir konkurencingumui pasaulinėje skaitmeninėje ekonomikoje.

Sustabdymas taip pat kelia susirūpinimą dėl duomenų suverenumo ir pasaulinių technologijų milžinų bei nacionalinių reguliavimo institucijų galios dinamikos. Tai pabrėžia didėjantį šalių atkaklumą formuojant, kaip savo piliečių duomenis naudoja net tarptautinės korporacijos.

Kas laukia Brazilijos ir Metos?

Kadangi Meta sprendžia šį reguliavimo iššūkį, jos strategija greičiausiai apims intensyvų bendradarbiavimą su ANPD, kad būtų išspręstas susirūpinimas dėl duomenų naudojimo ir AI mokymo. Įmonei gali tekti sukurti skaidresnę politiką ir tvirtus atsisakymo mechanizmus, kad atgautų reguliavimo patvirtinimą. Šis procesas galėtų būti „Meta“ požiūrio šablonas kitose privatumo požiūriu svarbiose rinkose.

Padėtis Brazilijoje gali turėti įtakos kituose regionuose. Reguliavimo institucijos visame pasaulyje atidžiai stebi šiuos pokyčius, o Meta nuolaidos ar strategijos Brazilijoje gali turėti įtakos politinėms diskusijoms kitur. Tai gali lemti labiau susiskaidžiusią pasaulinę AI kūrimo aplinką, o technologijų įmonės turėtų pritaikyti savo požiūrį į skirtingas reguliavimo aplinkas.

Žvelgiant į ateitį, „Meta“ ir Brazilijos reguliavimo institucijų susidūrimas pabrėžia, kad reikia subalansuoto požiūrio į AI reguliavimą. Dirbtinio intelekto technologijoms vis labiau integruojantis į kasdienį gyvenimą, politikos formuotojai susiduria su iššūkiu skatinti naujoves ir apsaugoti vartotojų teises. Dėl to gali būti sukurtos naujos reguliavimo sistemos, kurios būtų labiau pritaikomos besivystančioms DI technologijoms.

Galiausiai „Meta“ generatyvių AI funkcijų sustabdymas Brazilijoje yra esminis momentas vykstančiame dialoge tarp technologijų naujovių ir duomenų apsaugos. Ši situacija greičiausiai nulems AI plėtros ateitį, duomenų privatumo politiką ir pasaulinių technologijų įmonių bei nacionalinių reguliavimo institucijų santykius.

Alexas McFarlandas yra AI žurnalistas ir rašytojas, tyrinėjantis naujausius dirbtinio intelekto pokyčius. Jis bendradarbiavo su daugybe AI startuolių ir leidinių visame pasaulyje.