Savienoties ar mums

Regulēšana

Meta aptur ģeneratīvās mākslīgā intelekta funkcijas Brazīlijā regulējošā spiediena apstākļos

Atjaunināts on

Nozīmīgā attīstībā Meta ir paziņojusi par savu ģeneratīvo AI funkciju apturēšanu Brazīlijā. Šis lēmums, kas tika atklāts 18. gada 2024. jūlijā, ir pieņemts pēc nesenās regulējošās darbības Brazīlijas Nacionālā datu aizsardzības iestāde (ANPD). Pieaug spriedze starp tehnoloģiskajiem jauninājumiem un bažām par datu privātumu, jo īpaši jaunattīstības tirgos.

Regulatīvā sadursme un globālais konteksts

Pirmo reizi ziņoja Reuters, Meta lēmums apturēt savus ģeneratīvos AI rīkus Brazīlijā ir tieša atbilde uz normatīvo vidi, ko veido ANPD nesenās darbības. Šī mēneša sākumā ANPD bija izdevusi aizliegumu Meta plāniem izmantot Brazīlijas lietotāju datus mākslīgā intelekta apmācībai, atsaucoties uz privātuma bažām. Šis sākotnējais nolēmums noteica pamatu pašreizējai ģeneratīvo AI funkciju apturēšanai.

Uzņēmuma pārstāvis apstiprināja lēmumu, norādot: "Mēs nolēmām apturēt genAI funkcijas, kas iepriekš bija pieejamas Brazīlijā, kamēr mēs sadarbojamies ar ANPD, lai risinātu viņu jautājumus par genAI." Šī apturēšana ietekmē ar AI darbināmus rīkus, kas jau darbojās valstī, iezīmējot nozīmīgu soli atpakaļ Meta AI ambīcijām reģionā.

Sadursme starp Meta un Brazīlijas regulatoriem nenotiek atsevišķi. Līdzīgas problēmas ir radušās arī citās pasaules daļās, jo īpaši Eiropas Savienībā. Maijā Meta nācās apturēt savus plānus apmācīt AI modeļus, izmantojot Eiropas lietotāju datus, pēc Īrijas Datu aizsardzības komisijas atteikuma. Šīs paralēlās situācijas izceļ debašu par AI attīstību un datu privātumu globālo raksturu.

Tomēr regulējošā ainava dažādos reģionos ievērojami atšķiras. Atšķirībā no Brazīlijas un ES, ASV pašlaik trūkst visaptverošu valsts tiesību aktu, kas aizsargā tiešsaistes privātumu. Šīs atšķirības ir ļāvušas Meta turpināt AI apmācības plānus, izmantojot ASV lietotāju datus, uzsverot sarežģīto globālo vidi, kurā tehnoloģiju uzņēmumiem ir jāpārvietojas.

Brazīlijas kā Meta tirgus nozīmi nevar pārvērtēt. Tā kā Facebook vien valstī ir aptuveni 102 miljoni aktīvo lietotāju, ģeneratīvo AI funkciju apturēšana uzņēmumam ir būtisks šķērslis. Šī lielā lietotāju bāze padara Brazīliju par galveno kaujas lauku AI izstrādes un datu aizsardzības politikas nākotnei.

Apturēšanas ietekme un sekas

Meta ģeneratīvo AI funkciju apturēšanai Brazīlijā ir tūlītējas un tālejošas sekas. Lietotājiem, kuri bija pieraduši pie AI darbināmiem rīkiem tādās platformās kā Facebook un Instagram, šie pakalpojumi tagad būs nepieejami. Šīs pēkšņās izmaiņas var ietekmēt lietotāju pieredzi un iesaistīšanos, potenciāli ietekmējot Meta tirgus pozīciju Brazīlijā.

Plašāk Brazīlijas tehnoloģiju ekosistēmā šai apturēšanai var būt vēsa ietekme uz AI attīstību. Citi uzņēmumi var vilcināties ieviest līdzīgas tehnoloģijas, baidoties no regulējuma atgrūšanas. Šī situācija var radīt tehnoloģiju plaisu starp Brazīliju un valstīm ar pieļaujamāku AI politiku, potenciāli kavējot inovācijas un konkurētspēju globālajā digitālajā ekonomikā.

Apturēšana arī rada bažas par datu suverenitāti un jaudas dinamiku starp globālajiem tehnoloģiju gigantiem un valstu regulatoriem. Tas uzsver valstu pieaugošo pašpārliecinātību, veidojot to, kā tiek izmantoti to pilsoņu dati, pat daudznacionālās korporācijas.

Kas Brazīliju un Metu sagaida?

Tā kā Meta virzās uz šo regulatīvo izaicinājumu, tās stratēģija, iespējams, ietvers intensīvu sadarbību ar ANPD, lai risinātu bažas par datu izmantošanu un AI apmācību. Uzņēmumam, iespējams, būs jāizstrādā pārredzamāka politika un stingri atteikšanās mehānismi, lai atgūtu regulatīvo apstiprinājumu. Šis process varētu kalpot par veidni Meta pieejai citos tirgos, kas apzinās privātumu.

Situācija Brazīlijā var ietekmēt citus reģionus. Regulatori visā pasaulē cieši vēro šīs norises, un Meta piekāpšanās vai stratēģijas Brazīlijā var ietekmēt politikas diskusijas citur. Tas varētu novest pie sadrumstalotāka globālā ainava AI attīstībai, un tehnoloģiju uzņēmumiem ir jāpielāgo savas pieejas dažādām normatīvajām vidēm.

Raugoties nākotnē, sadursme starp Meta un Brazīlijas regulatoriem uzsver vajadzību pēc līdzsvarotas pieejas AI regulējumam. AI tehnoloģijām arvien vairāk integrējoties ikdienas dzīvē, politikas veidotāji saskaras ar izaicinājumu veicināt inovāciju, vienlaikus aizsargājot lietotāju tiesības. Tas var novest pie jaunu normatīvo regulējumu izstrādes, kas ir vairāk pielāgojami AI tehnoloģijām.

Galu galā Meta ģeneratīvo AI funkciju apturēšana Brazīlijā kalpo kā galvenais brīdis notiekošajā dialogā starp tehnoloģiju jauninājumiem un datu aizsardzību. Šai situācijai attīstoties, tā, iespējams, veidos AI attīstības nākotni, datu privātuma politiku un attiecības starp globālajiem tehnoloģiju uzņēmumiem un valsts regulatoriem.

Alekss Makfārlends ir AI žurnālists un rakstnieks, kurš pēta jaunākos sasniegumus mākslīgā intelekta jomā. Viņš ir sadarbojies ar daudziem AI jaunizveidotiem uzņēmumiem un publikācijām visā pasaulē.