Savienoties ar mums

Mākslīgais intelekts

Kāpēc AI tērzēšanas roboti halucinē? Zinātnes izpēte

mm

Izdots

 on

Atklājiet, kāpēc AI tērzēšanas roboti halucinē, ģenerējot maldinošu vai safabricētu informāciju, un izpētiet šīs parādības zinātni

Mākslīgais intelekts (AI) tērzēšanas roboti mūsdienās ir kļuvuši par mūsu dzīves neatņemamu sastāvdaļu, palīdzot it visā, sākot no grafiku pārvaldīšanas līdz klientu atbalsta nodrošināšanai. Tomēr, kā šie chatbots Kļūstot progresīvākam, ir parādījies satraucošais jautājums, kas pazīstams kā halucinācijas. AI gadījumā halucinācijas attiecas uz gadījumiem, kad tērzēšanas robots ģenerē neprecīzu, maldinošu vai pilnībā izdomātu informāciju.

Iedomājieties, ka jautājat savam virtuālajam palīgam par laikapstākļiem, un tas sāk sniegt jums novecojušu vai pilnīgi nepareizu informāciju par vētru, kas nekad nav notikusi. Lai gan tas varētu būt interesanti, tādās kritiskās jomās kā veselības aprūpe vai juridiskas konsultācijas šādas halucinācijas var izraisīt nopietnas sekas. Tāpēc izpratne par to, kāpēc AI tērzēšanas roboti halucinē, ir svarīgi, lai uzlabotu to uzticamību un drošību.

AI tērzēšanas robotu pamati

AI tērzēšanas robotus darbina uzlaboti algoritmi, kas ļauj tiem saprast un ģenerēt cilvēku valodu. Ir divi galvenie AI tērzēšanas robotu veidi: uz noteikumiem balstīti un ģeneratīvie modeļi.

Uz kārtulām balstīti tērzēšanas roboti ievērojiet iepriekš definētus noteikumus vai skriptus. Viņi var veikt vienkāršus uzdevumus, piemēram, rezervēt galdiņu restorānā vai atbildēt uz bieži uzdotiem klientu apkalpošanas jautājumiem. Šie robotprogrammatūras darbojas ierobežotā apjomā un paļaujas uz konkrētiem aktivizētājiem vai atslēgvārdiem, lai sniegtu precīzas atbildes. Tomēr to stingrība ierobežo to spēju apstrādāt sarežģītākus vai negaidītus vaicājumus.

Savukārt ģeneratīvie modeļi izmanto mašīna mācīšanās un Dabas valodas apstrāde (NLP), lai radītu atbildes. Šie modeļi ir apmācīti par milzīgu datu apjomu, mācīšanās modeļiem un struktūrām cilvēku valodā. Populāri piemēri ietver OpenAI GPT sērijas un Google BERT. Šie modeļi var radīt elastīgākas un kontekstuāli atbilstošākas atbildes, padarot tos daudzpusīgākus un pielāgojamākus nekā uz noteikumiem balstīti tērzēšanas roboti. Tomēr šī elastība arī padara viņus vairāk pakļauti halucinācijām, jo ​​viņi paļaujas uz varbūtības metodēm, lai radītu atbildes.

Kas ir AI halucinācijas?

AI halucinācijas rodas, ja tērzēšanas robots ģenerē saturu, kas nav pamatots ar realitāti. Tā var būt tikpat vienkārša kā faktu kļūda, piemēram, nepareiza vēsturiska notikuma datuma noteikšana vai kaut kas sarežģītāks, piemēram, visa stāsta vai medicīniskā ieteikuma safabricēšana. Lai gan cilvēka halucinācijas ir maņu pieredze bez ārējiem stimuliem, ko bieži izraisa psiholoģiski vai neiroloģiski faktori, mākslīgā intelekta halucinācijas rodas no modeļa nepareizas interpretācijas vai tā treniņu datu pārmērīgas vispārināšanas. Piemēram, ja mākslīgais intelekts ir lasījis daudzus tekstus par dinozauriem, tas var kļūdaini ģenerēt jaunu, fiktīvu dinozauru sugu, kas nekad nav pastāvējusi.

AI halucinācijas jēdziens ir pastāvējis kopš mašīnmācīšanās pirmsākumiem. Sākotnējie modeļi, kas bija salīdzinoši vienkārši, bieži pieļāva nopietni apšaubāmas kļūdas, piemēram, liekot domāt, ka "Parīze ir Itālijas galvaspilsēta”. AI tehnoloģijai attīstoties, halucinācijas kļuva smalkākas, bet potenciāli bīstamākas.

Sākotnēji šīs AI kļūdas tika uzskatītas tikai par anomālijām vai kurioziem. Tomēr, tā kā mākslīgā intelekta loma kritiskos lēmumu pieņemšanas procesos ir pieaugusi, šo problēmu risināšana ir kļuvusi arvien steidzamāka. AI integrācija tādās jutīgās jomās kā veselības aprūpe, juridiskās konsultācijas un klientu apkalpošana palielina ar halucinācijām saistītos riskus. Tāpēc ir svarīgi izprast un mazināt šos notikumus, lai nodrošinātu AI sistēmu uzticamību un drošību.

AI halucinācijas cēloņi

Lai saprastu, kāpēc AI tērzēšanas roboti halucinē, ir jāizpēta vairāki savstarpēji saistīti faktori:

Datu kvalitātes problēmas

Apmācības datu kvalitāte ir ļoti svarīga. AI modeļi mācās no tiem ievadītajiem datiem, tādēļ, ja apmācības dati ir neobjektīvi, novecojuši vai neprecīzi, AI izvadi atspoguļos šos trūkumus. Piemēram, ja AI tērzēšanas robots ir apmācīts par medicīniskiem tekstiem, kas ietver novecojušu praksi, tas var ieteikt novecojušas vai kaitīgas ārstēšanas metodes. Turklāt, ja datiem trūkst daudzveidības, AI var neizprast kontekstus ārpus ierobežotās apmācības jomas, izraisot kļūdainus rezultātus.

Modeļu arhitektūra un apmācība

AI modeļa arhitektūrai un apmācības procesam ir arī būtiska nozīme. Pārmērīga aprīkošana rodas, ja AI modelis pārāk labi apgūst apmācības datus, tostarp to troksni un kļūdas, tādējādi radot sliktu sniegumu jauniem datiem. Un otrādi, nepietiekama atbilstība notiek, ja modelim ir adekvāti jāapgūst apmācības dati, kā rezultātā atbildes tiek pārāk vienkāršotas. Tāpēc līdzsvara saglabāšana starp šīm galējībām ir izaicinājums, bet būtiska halucināciju mazināšanai.

Neskaidrības valodā

Cilvēka valoda pēc būtības ir sarežģīta un niansēm bagāta. Vārdiem un frāzēm var būt vairākas nozīmes atkarībā no konteksta. Piemēram, vārds "banka” varētu nozīmēt finanšu iestādi vai upes krastu. AI modeļiem bieži ir nepieciešams plašāks konteksts, lai šādus terminus izskaidrotu, izraisot pārpratumus un halucinācijas.

Algoritmiskie izaicinājumi

Pašreizējiem mākslīgā intelekta algoritmiem ir ierobežojumi, jo īpaši attiecībā uz ilgtermiņa atkarību novēršanu un to reakciju konsekvenci. Šīs problēmas var likt AI radīt pretrunīgus vai neticamus paziņojumus pat vienas sarunas laikā. Piemēram, AI sarunas sākumā var apgalvot vienu faktu un vēlāk nonākt pretrunā ar sevi.

Jaunākie sasniegumi un pētījumi

Pētnieki nepārtraukti strādā, lai samazinātu AI halucinācijas, un jaunākie pētījumi ir devuši daudzsološus sasniegumus vairākās galvenajās jomās. Viens nozīmīgs darbs ir datu kvalitātes uzlabošana, veidojot precīzākas, daudzveidīgākas un jaunākās datu kopas. Tas ietver metožu izstrādi, lai filtrētu neobjektīvus vai nepareizus datus un nodrošinātu, ka apmācības komplekti atspoguļo dažādus kontekstus un kultūras. Precizējot datus, uz kuriem AI modeļi tiek apmācīti, halucināciju iespējamība samazinās, jo AI sistēmas iegūst labāku precīzas informācijas pamatu.

Uzlabotām apmācības metodēm ir arī būtiska nozīme AI halucināciju novēršanā. Tādas metodes kā savstarpēja validācija un visaptverošākas datu kopas palīdz samazināt tādas problēmas kā pārmērīga un nepietiekama uzstādīšana. Turklāt pētnieki pēta veidus, kā AI modeļos iekļaut labāku kontekstuālo izpratni. Transformatoru modeļi, piemēram, BERT, ir parādījuši ievērojamus uzlabojumus kontekstuāli atbilstošu reakciju izpratnē un ģenerēšanā, samazinot halucinācijas, ļaujot AI efektīvāk uztvert nianses.

Turklāt tiek pētītas algoritmiskas inovācijas, lai tieši risinātu halucinācijas. Viens no šādiem jauninājumiem ir Izskaidrojams AI (XAI), kura mērķis ir padarīt AI lēmumu pieņemšanas procesus pārredzamākus. Izprotot, kā AI sistēma nonāk pie konkrēta secinājuma, izstrādātāji var efektīvāk identificēt un labot halucināciju avotus. Šī caurspīdīgums palīdz precīzi noteikt un mazināt faktorus, kas izraisa halucinācijas, padarot AI sistēmas uzticamākas un uzticamākas.

Šie apvienotie centieni datu kvalitātē, modeļu apmācībā un algoritmu uzlabošanā ir daudzpusīga pieeja AI halucināciju samazināšanai un AI tērzēšanas robotu vispārējās veiktspējas un uzticamības uzlabošanai.

Reāli AI halucinācijas piemēri

Reāli AI halucināciju piemēri parāda, kā šīs kļūdas var ietekmēt dažādas nozares, dažkārt ar nopietnām sekām.

Veselības aprūpē, Floridas Universitātes Medicīnas koledžas pētījums pārbaudīja ChatGPT par izplatītiem ar uroloģiju saistītiem medicīniskiem jautājumiem. Rezultāti bija satraucoši. Tērzēšanas robots sniedza atbilstošas ​​atbildes tikai 60% gadījumu. Bieži vien tā nepareizi interpretēja klīniskās vadlīnijas, izlaida svarīgu kontekstuālo informāciju un sniedza nepareizas ārstēšanas ieteikumus. Piemēram, dažreiz tiek ieteikta ārstēšana, neatzīstot kritiskos simptomus, kas var novest pie potenciāli bīstamiem ieteikumiem. Tas parāda, cik svarīgi ir nodrošināt, lai medicīniskās mākslīgā intelekta sistēmas būtu precīzas un uzticamas.

Nozīmīgi incidenti notikuši klientu apkalpošanā, kur AI tērzēšanas roboti sniedza nepareizu informāciju. Ievērojams gadījums Air Canada tērzēšanas robots, kurā tika sniegta neprecīza informācija par viņu apbedīšanas tarifu politiku. Šīs dezinformācijas dēļ kāds ceļotājs nesaņēma atmaksu, radot ievērojamus traucējumus. Tiesa lēma pret Air Canada, uzsverot viņu atbildību par viņu tērzēšanas robota sniegto informāciju. Šis incidents uzsver, cik svarīgi ir regulāri atjaunināt un pārbaudīt tērzēšanas robotu datubāzes, lai novērstu līdzīgas problēmas.

Juridiskā joma ir piedzīvojusi būtiskas problēmas ar AI halucinācijām. Tiesas lietā, Ņujorkas advokāts Stīvens Švarcs izmantoja ChatGPT lai radītu juridiskas atsauces īsziņai, kas ietvēra sešus izdomātus lietas citātus. Tas izraisīja nopietnas sekas un uzsvēra, ka mākslīgā intelekta radītās juridiskās konsultācijas ir nepieciešama cilvēka uzraudzība, lai nodrošinātu precizitāti un uzticamību.

Ētiskās un praktiskās sekas

AI halucināciju ētiskās sekas ir dziļas, jo mākslīgā intelekta vadīta dezinformācija var novest pie ievērojama kaitējuma, piemēram, nepareizas medicīniskas diagnozes un finansiāliem zaudējumiem. Pārredzamības un atbildības nodrošināšana mākslīgā intelekta izstrādē ir ļoti svarīga, lai mazinātu šos riskus.

Dezinformācijai no mākslīgā intelekta var būt reālas sekas, apdraudot dzīvības ar nepareizu medicīnisku padomu un izraisot netaisnīgus rezultātus ar nepareizu juridisku padomu. Regulatīvās iestādes, piemēram, Eiropas Savienība, ir sākušas risināt šos jautājumus ar tādiem priekšlikumiem kā AI likums, kuru mērķis ir izveidot vadlīnijas drošai un ētiskai AI ieviešanai.

AI darbību pārredzamība ir būtiska, un XAI joma koncentrējas uz to, lai AI lēmumu pieņemšanas procesi būtu saprotami. Šī caurspīdīgums palīdz identificēt un labot halucinācijas, nodrošinot AI sistēmu uzticamību un uzticamību.

Bottom Line

AI tērzēšanas roboti ir kļuvuši par būtiskiem instrumentiem dažādās jomās, taču to tendence uz halucinācijām rada ievērojamas problēmas. Izprotot cēloņus, sākot no datu kvalitātes problēmām līdz algoritmiskiem ierobežojumiem, un ieviešot stratēģijas šo kļūdu mazināšanai, mēs varam uzlabot AI sistēmu uzticamību un drošību. Pastāvīgie uzlabojumi datu pārvaldībā, modeļu apmācībā un izskaidrojama AI apvienojumā ar būtisku cilvēka uzraudzību palīdzēs nodrošināt, ka AI tērzēšanas roboti sniedz precīzu un uzticamu informāciju, galu galā veicinot lielāku uzticēšanos un lietderību šīm spēcīgajām tehnoloģijām.

Lasītājiem vajadzētu uzzināt arī par topu AI halucināciju noteikšanas risinājumi.

Dr Asads Abass, a Pastāvīgais asociētais profesors COMSATS Universitātē Islamabadā, Pakistānā, ieguva doktora grādu. no Ziemeļdakotas štata universitātes, ASV. Viņa pētījumi koncentrējas uz progresīvām tehnoloģijām, tostarp mākoņdatošanu, miglu un malu skaitļošanu, lielo datu analīzi un AI. Dr. Abbas ir devis ievērojamu ieguldījumu ar publikācijām cienījamos zinātniskos žurnālos un konferencēs.