Kapcsolatba velünk

Gondolatvezetők

A mesterséges intelligencia előnye: A hűségprogramok és az ügyfélszegmentáció átalakítása

mm

Közzététel:

 on

Akár online, akár üzletben, a fogyasztók hozzászoktak ahhoz, hogy vásárláskor felkérik őket, hogy csatlakozzanak a hűségprogramokhoz. Ez az emberek által elvárt vásárlási élmény része, de a programok mögött meghúzódó mechanizmusok nem mindig egyértelműek. A legtöbb hűségprogram ugyanazt a képletet követi – Ön regisztrál, és ugyanazokat a jutalmakat és ajánlatokat kapja, mint a többi hűségprogram-tag (vagy a legtöbb). Azoknál a márkáknál, amelyek hűségprogramjukat ilyen egyformán strukturálják, a jutalmak többségét soha nem váltják be, ami csökkenti a vállalkozások befektetéseinek megtérülését.

A személyre szabás kulcsfontosságú a hűség kialakításában és a visszatérő ügyfelek megszerzésében. Sőt, a jó személyre szabás kulcsfontosságú. A hűség 1.5-szeresére nő, ha a márkák személyre szabottságot alkalmaznak az ügyfelek igényeinek kielégítésére, de A fogyasztók 50%-a úgy érzi, hogy a személyre szabás gyakran nem cél.

A legjobb módja a hűségprogramok személyre szabásának és a kitűnésének? Az AI megvalósításával és az ügyfélút minden szakaszába integrálásával. Az optimalizált mesterséges intelligencia révén az éttermek, az e-kereskedelem és a kiskereskedelmi márkák személyre szabottan és szegmentálva magasabb szintre emelhetik a programokat, ami magasabb jutalombeváltási arányt és elkötelezettebb ügyfeleket eredményez.

Szegmentáció rögzítése és ügyféladatok összekapcsolása

Bármilyen típusú márkamarketing és hűség kulcsa a hatékony szegmentálás. A legtöbb esetben a márkák olyan jellemzők szerint szegmentálják az ügyfeleket, mint az életkor, a földrajzi elhelyezkedés, a jövedelem stb., és ezekkel az adatpontokkal tájékoztatják a promóciót. És gyakran a szegmentálás csak e tényezők egyikén alapul.

Az AI segít a vállalkozásoknak megjósolni az ügyfelek preferenciáit és viselkedési mintáit a klasszikus demográfiai kategóriákon kívül, és javaslatot tesz a legrelevánsabb promóciókra (és mely ügyfelek számára). Ráadásul nincs korlátozás arra vonatkozóan, hogy hány változót használhat a szegmentáláshoz – így a marketingszakemberek több száz egyedi részhalmazba különíthetik el a csoportokat. Minden ügyfél végső soron a saját szegmense lehet, és ennek eredményeként optimális élményt és jutalmat kaphat, amely megfelel a saját preferenciáinak. Ha az ügyfél gyakran vásárol egy adott terméket, a mesterséges intelligencia az adott kategóriához kapcsolódó promóciókat ajánlhat, növelve az elköteleződés és a beváltás valószínűségét.

Ha egy kávémárka növelni akarja a délutáni eladásokat, akkor lehet, hogy egy vásárlást hajt végre, és 2 óra után kap egyet egy bizonyos korú hűségtagoknak. Bár ez bizonyos jutalmakhoz vezethet, ez a megközelítés nem igazán személyre szabott, és nem változtatja meg a viselkedést, és nem ösztönöz további délutáni kávézásra. A szegmentáció nemcsak lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy olyasmit adjanak, amiről már tudják, hogy tetszik, hanem előrejelzéseket is készíthet azokról az új termékekről, amelyek tetszhetnek a múltbeli preferenciák alapján – ez előnyös a fogyasztó és a vállalkozás számára egyaránt.

Az AI lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy nagy mennyiségű vásárlói adatot gyűjtsenek össze több csatornából (például személyes vásárlások, online vásárlások és közösségi média elköteleződések), majd elemezzék és aktiválják a személyre szabott promóciókat. Így ahelyett, hogy 2 óra után minden vásárlónak BOGO-promóciót hirdetne, ugyanaz a kávézó megcélozhatja azokat a vásárlókat, akik nagyobb valószínűséggel vásárolnak.

A skálázhatóság és az alkalmazkodóképesség jutalmakba való beépítése

A plug-and-play jutalomprogramok esetében gyakran visszaesik a részvétel és a jutalom beváltása a kezdeti jutalom után, mivel ezek a programok nem személyre szabottak, és ismétlődőek. Képzelje el, hogy van egy jutalmazási programja, amely alkalmazkodik és fejlődik minden ügyfél-interakció során. Ez az a hely, ahol az AI átalakító szerepet játszhat.

A mesterséges intelligencia segítségével a márkák méretezhető hűségprogramokat hozhatnak létre, amelyek nem csak az egyéni ügyfelekre vannak szabva, hanem idővel adaptálhatók is. Ez jelentős hozzáadott értéket jelent a márkák számára, mivel egy olyan promóció, amely egy napon jelentős eladásokat eredményez, nem garantált, hogy jól teljesít a jövőben – a szezonalitás, a vásárlói trendek és az új lehetőségek mind hatással lehetnek a vásárlói magatartásra. Az integrált mesterséges intelligenciával rendelkező hűségprogramok a visszaváltási arányok, az ügyfelek vásárlási előzményeinek, a böngészési szokások és a demográfiai adatok elemzésével folyamatosan tanulhatják és finomíthatják, mely promóciók a leghatékonyabbak. Az ezeken a mérőszámokon alapuló ismeretek felhasználásával a márkahűség-programok automatikusan személyre szabhatják és személyre szabott promóciókat küldhetnek a megfelelő ügyfeleknek – és ami ugyanilyen fontos, hogy ezt megtehetik a megfelelő időben.

Végső soron a mesterséges intelligencia beépítése a hűségprogramokba lehetővé teszi a márkák számára, hogy dinamikus, személyre szabott élményeket hozzanak létre, amelyek elősegítik az ügyfelek mélyebb elköteleződését és lojalitását, biztosítva, hogy e programokba történő befektetéseik a lehető legmagasabb megtérülést hozzák.

Matt Smolin a társaság társalapítója és vezérigazgatója Hang, egy vállalat, amely a márkák hűségének és tagságának jövőjét építi. Ezt megelőzően a Headliner társalapítója és vezérigazgatója volt. Mielőtt a technológia területén dolgozott, Matt pénzügyi területen dolgozott, magántőke- és kockázatitőke-kutató elemzőként a Hall Capital Partners LLC-nél, valamint különböző kereskedelmi beosztásokban a Group One Trading, LP, az UBS Investment Bank és a Gelber Group LLC vállalatnál. Matt Smolin a Texas McCombs School of Business egyetemen járt, ahol pénzügyi szakon szerzett Bachelor of Business Administration (BBA) fokozatot.